Nieuws


Petrus in het land geeft aandacht aan Interkerkelijk Dovenpastoraat

02-11-2023 • Algemeen

Zo belangrijk is Gebarentaal voor dove mensen in de kerk

Gebarentaal was lange tijd verboden: dove mensen moesten maar liplezen. Dat is inmiddels verleden tijd: Gebarentaal is sinds 2021 officieel erkend. In het tv-programma Petrus in het land wordt stilgestaan bij het belang van Gebarentaal voor dove mensen in de kerk. Petrus in het land – de taal van je hart is toegankelijk voor dove én horende mensen en te zien op zaterdag 4 november om 17.10 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.

Geschenk van God

Voor het programma Petrus in het land opent elke week een protestantse kerk haar deuren. Deze keer is dat het interkerkelijk dovenpastoraat, dat kerkdiensten verzorgt door heel Nederland, in Gebarentaal. Hendrik Stevens is een van de dovenpastores die is aangesloten bij het pastoraat. Hij is de eerste dove dovenpastor in Nederland. In de Petrus-uitzending maakt hij het belang van Gebarentaal voor dove mensen duidelijk. Volgens hem is Gebarentaal ‘een groot geschenk dat God heeft gegeven aan dove mensen.’  De Gebarentaal is voor veel dove mensen de ‘taal van hun hart’, aldus Hendrik.

Eigen taal
Petrus volgt in deze uitzending ook de repetitie van een gebarenkoor in Katwijk. Zij vertolken muziek met Gebarentaal. Heel belangrijk, vinden de leden van het koor. ‘Ik vind het fijn om in mijn eigen taal God te kunnen prijzen.’ Naast het koor staan bezoekers en vrijwilligers van het dovenpastoraat stil bij het belang van communiceren in een taal die het dichtst bij hun hart ligt: de Gebarentaal.

Iedereen aan het woord
KRO-NCRV gelooft in een inclusieve samenleving waarin niemand wordt uitgesloten. De omroep is er voor iedereen en probeert iedereen aan het woord te laten. Met deze aflevering van Petrus in het land wil KRO-NCRV een brug bouwen tussen alle dove, slechthorende en horende mensen in onze maatschappij; een klein gebaar van groot verschil. Om elkaar zo beter te verstaan. Om dit te bewerkstelligen wordt er gebruik gemaakt van meerdere hulpmiddelen: Gebarentaal en ondertiteling in de gehele uitzending. Daarnaast maken we gebruik van een gebarentolk en diverse stemtolken.

Petrus in het land – De taal van je hart, zaterdag 4 november om 17.10 uur bij KRO-NCRV op NPO2. 

Terug naar nieuws