Nieuws


Eerste provincie-ambtenaar legt ambtseed in gebarentaal af

06-10-2020 • Maatschappij

Een primeur voor de provincie Noord-Holland en voor ambtenaar Frouke van Winsum (34). Frouke is de eerste provincie-ambtenaar die de ambtseed in gebarentaal heeft afgelegd. De eedaflegging vond woensdag plaats in het provinciehuis in Haarlem tijdens een bijeenkomst voor nieuwe medewerkers van de provincie.

In 2016 is in de Tweede Kamer een initiatief-wetsvoorstel ingediend om, in navolging van andere landen, ook in Nederland de gebarentaal juridisch te erkennen. Vooruitlopend op een wetswijziging heeft Frouke van Winsum gevraagd om de ambtseed in de gebarentaal af te mogen leggen en het provinciaal bestuur heeft bij uitzondering met dit verzoek ingestemd.

Frouke van Winsum (34 jaar): ‘Ik vind het geweldig dat de provincie Noord-Holland mij de mogelijkheid heeft geboden de ambtseed in mijn moedertaal, de Nederlandse Gebarentaal (NGT), af te leggen. Voor mij maakt het communiceren in gebarentaal via een tolk NGT met sprekende mensen een stuk gemakkelijker. Voor doven en slechthorenden is dit een aanmoediging, omdat slechts in een enkel geval eerder de ambtseed bij een overheid in gebarentaal is afgelegd.’

Bron: Provincie Noord-Holland en Haarlems Dagblad

Terug naar nieuws